Personliga verktyg
Du är här: Hem Dokumentation How-tos Hjälp till
Donera
Inloggning


Glömt ditt lösenord?
Ny användare?
« Januari 2021 »
Januari
TiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Dokumentåtgärder

Hjälp till

I detta dokument finns konkreta instruktioner för hur du kan hjälpa till att göra Linux, annan fri programvara och Svenska Linuxföreningen bättre. Vi behöver din hjälp.

Den fria och öppna programvaran växer sig allt starkare. Trots detta behövs det ständigt mer frivilliga som kan hjälpa till att göra programvaran och allt kring den ännu bättre. Hur kan man hjälpa till?

Det finns många sätt att hjälpa till på. Denna sida är till för att vägleda dig så att din kompetens tas tillvara på bästa sätt. Tycker du att det fortfarande är oklart så skriv ett brev på någon av föreningens e-postlistor eller skicka ett brev till styrelsen på info@se.linux.org.

Nedan följer en genomgång av hur du kan bidra beroende på din kompetens.

Kan jag hjälpa till om jag är ...

... programmerare?

Ja. Naturligtvis så behövs det programmerare. Det finns massor av sätt att bidra.

Ett sätt är att starta ett nytt projekt. Om du saknar en viss programvara så börja skriva på den. Massor av produkter har tillkommit på detta sätt. Det är bra om man, innan man börjar, tittar på de produkter eller projekt som redan finns dels för att se om det överhuvudtaget behövs ett nytt projekt och för att hämta både ideer och kod om man bestämmer sig för att starta ett nytt, eget projekt.

Om du väljer att starta ett eget projekt så tänk på att välja en licens för ditt arbete. Det underlättar för andra som eventuellt vill bidra till ditt projekt. I dag finns det ingen anledning att skriva en egen licens utan välj en av de som redan finns. Då vet både du och dina licenstagare vad som gäller.

Enklare, och i de flesta fall effektivare är det att bidra i ett redan befintligt projekt. Även här finns en del att tänka på. Läs mer under allmänt här nedan om hur du går tillväga.

... grafiker?

Ja. Grafiker är mycket eftertraktade för de flesta projekt. Det kan vara allt från grafik i program, logos och webplatsgrafik till rena grafikprojekt. Till exempel saknas bra, fria, clip-art-samlingar. Många projekt behöver också trycksaker, böcker behöver illustreras och så vidare.

... webdesigner?

Ja. Precis som när det gäller grafiker så behövs webbdesigners i de flesta projekt.

... systemadministratör?

Ja. Behövs i en del projekt. Både för att administrera servrar som projektet använder men kanske framför allt för att testa och utvärdera produkter i din aktuella drift- eller labmiljö.

... ekonom?

Ja. Idag finns en liten svaghet i fri programvara gällande ekonomiska system för mindre företag som är anpassade till svenska förhållanden. Detta gör att anpassningar och eventuellt nyutveckling av sådana produkter kan bli aktuellt. Då programmerare ofta inte kan ekonomi så behövs det ekonomer för att vägleda arbetet. Vidare finns det föreningar och projekt som har en ekonomi och är beroende av exempelvis revisorer. Är du en sådan och vill hjälpa till så erbjud dem dina tjänster.

... författare?

Ja. Personer som kan uttrycka sig bra i skrift behövs alltid. Framför allt kanske tekniska författare då det ofta rör sig om tekniskt litteratur och manualer, men även andra texter kan naturligtvis vara aktuella. Även korrekturläsning är något som upppskattas i alla projekt som producerar text.

... inget av ovanstående?

Ja. Även om du inte tillhör någon av yrkeskategorierna ovan finns det mycket du kan göra. De flesta öppna projekt strävar efter att skapa förstklassiga produkter. Därför behöver de proffesionella medarbetare. Därmed inte sagt att inte du beövs. Det är ovärderligt för ett projekt att ha användare som testar, rapporterar buggar och som föreslår förbättringar. Är du osäker på om din bugg verkligen är en bugg eller inte, eller om din förbättring är bra så kan du posta den på någon av våra e-postlistor.

Allmänt att tänka på

Det finns en hel del att tänka på när man engagerar sig, eller planerar att engagera sig i fri och öppen programvara. Här följer några tips.

Publicera det du har

Om du väljer att köra på ditt egna projekt så finns det en del saker att tänka på. Här presenteras en del.

Släpp tidigt, släppt ofta. Det här är en gammal regel som sattes på pränt av Eric Raymond (se Katedralen och basaren). Den innebär att man tidigt publicerar sin kod. För att detta skall fungera är det bra om man tänker på detta redan från början när man skriver sin kod så att det är möjligt för någon annan att kompilera och förstå den. Det är helt okej att publicera kod som inte är klar eller som inte fungerar bara det klart framgår. Tänk på att du kan få hjälp av andra om du publicerar tidigt men om det inte tydligt framgår att det är fråga om experimentiell kod så kan du tappa användare eller få sämre rykte.

Studera det aktuella projektet eller ämnet innan du börjar

Innan du engagerar dig i ett i projekt är det bra om du, innan du börjar bidra, läser det som presenterats på webben och det du kan hitta i e-postarkiv. Det uppskattas om du som ny i ett projekt är påläst och inte kommer med förslag som diskuterades förra veckan på projektets e-postlista.

Vad får du då ut av att bidra?

Det här är en fråga som är väldigt vanlig, och den verkar bli vanligare och vanligare. Frågan är svår att svara på, förmodligen för att svaret varierar från person till person. Två saker är i alla fall klart, det är svårt, men inte omöjligt, att få betalt för dina tjänster och att du får en bra, givande och tidskrävande hobby.