Personliga verktyg
Du är här: Hem Nybörjare Linux
Donera
Inloggning


Glömt ditt lösenord?
Ny användare?
« Januari 2021 »
Januari
TiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Linux

Vad är Linux?

Linux, alternativt GNU/Linux, är ett fritt operativsystem som består av programmen från GNU-projektet, kärnan Linux samt annan programvara. Det är ett av de mer framstående exemplen på vad utveckling med fri programvara och öppen källkod kan åstadkomma.

En linuxdistribution är en samling programvara som förutom kärnan och GNU-systemet innehåller det som behövs för att få ett komplett, fungerande datorsystem. Det finns ett stort antal distributioner skapade av företag, privatpersoner och öppna projekt. Vissa distributioner är tänkta att användas på skrivbordsdatorer och innehåller kompletta skrivbordsmiljöer med office- och multimediaprogram, andra är avsedda för servrar. Det finns även speciella distributioner för mobiltelefoner och handdatorer.

Både Linuxkärnan och GNU-systemet är licensierade under GNU General Public License (GPL). Detta innebär att programvaran får spridas fritt (gratis eller mot betalning) så länge källkoden görs tillgänglig och så länge de distribuerade programmen fortfarande lyder under GPL. Även modifierade, utökade och förbättrade varianter får spridas. Antagligen är detta en orsak till GNU/Linuxkombinationens framgång. Liknande system, till exempel BSD, har en licens som tillåter spridning av modifierade versioner men som inte kräver att dessa i sin tur skall göras fritt tillgängliga. Linus Torvalds har i en intervju sagt att valet att släppa Linuxkärnan under GPL var "det bästa han någonsin gjort".

En konsekvens av GPL:s tillåtande inställning till ekonomisk ersättning jämfört med villkoren för exempelvis de flesta gratisprogram (freeware) är att många företag säljer delvis egenutvecklade distributioner samtidigt som de gör mjukvaran tillgänglig gratis. I priset för den kommersiella varianten ingår ofta någon form av support.

Operativsystemet kallas ofta kort och gott "Linux", även om "GNU/Linux" förespråkas av de som vill ge rättvist erkännande åt GNU-projektet. Richard Stallman och Free Software Foundation insisterar på den senare termen och har även en syn på fri programvara som skiljer sig något från den mer pragmatiska hållningen hos Linus Torvalds och andra.

Dokumentåtgärder