Personliga verktyg
Du är här: Hem Nybörjare Öppen källkod - Fri programvara
Donera
Inloggning


Glömt ditt lösenord?
Ny användare?
« Januari 2021 »
Januari
TiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 

Öppen källkod - Fri programvara

Introduktion till öppen källkod och fri programvara

Öppen källkod och Fri Programvara är två olika namn för ungefär samma sak, men när man talar om öppen källkod gentemot fri programvara avser man skillnaden att öppen källkods-rörelsen inte använder samma politiska termer som den närbesläktade rörelsen för fri programvara.

Fri programvara

Ett datorprogram är fri programvara, om användaren av programmet har friheten att göra vissa saker. Dessa grundläggande friheter listades en gång av Richard M. Stallman.

En användare måste vara tillåten att:

  • Använda programmet för valfritt ändamål. (frihet 0)
  • Undersöka hur programmet fungerar och ändra det för egna ändamål. (frihet 1)
  • Skicka vidare kopior av programmet. (frihet 2)
  • Förbättra programmet och sprida det vidare i förbättrad form. (frihet 3)

Om en användare får göra alla dessa saker med ett visst program så är det programmet fri programvara för den användaren.

Observera att:

  • Programmet inte nödvändigtvis behöver vara gratis.
  • Källkoden för programmet krävs för frihet 1 och 3.

Förespråkare för användningen och/eller skapandet av fri programvara brukar argumentera för att användare ska ha dessa friheter av moraliska och politiska skäl, till skillnad från rörelsen för Öppen källkod som argumenterar för mer eller mindre samma sak men i stället på pragmatiska grunder.

Två populära programvarulicenser som gör att användare får göra ovanstående saker är GNU General Public License och BSD-licensen.

Öppen källkod

Öppen källkod, eng. Open Source innebär att källkoden till ett datorprogram är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Detta gör att användaren kan försäkra sig om att programmet gör vad det ska, eller anpassa det till sina behov. Sådana modifikationer erbjuds vanligen tillbaka till den ursprunglige upphovsmannen, som kan välja att göra dem till en del av den officiella versionen.

Typiskt för öppen källkod är att arbetet och underhållet sköts av ett antal personer, organisationer och företag som koordinerar sitt arbete via Internet. Detta till skillnad från klassisk proprietär källkod där det vanligen är ett enda företag som utvecklar och tillhandahåller produkten. Dock så finns det även inom öppen källkods-projekt vanligen en fast hiearki med en eller ett fåtal personer som har sista ordet om vad som kommer att bli en del av den officiella produkten.

Begreppet spreds först av Open Source Initiative, som grundades av Eric S. Raymond och Bruce Perens. Definitionen på öppen källkod konstruerades efter den senares Debian Free Software Guidelines.

Begreppet "öppen källkod" kan beteckna:

  • En licens för program, vilka skyddas av upphovsrätten, som (genom att tillåta till exempel modifiering och vidarespridning av programmet) faller under OSIs öppen-källkods-definition
  • Ett program som är distribuerat med en sådan licens
  • En programvaruutvecklingsprocess som är förknippat med sådan programvara
  • Kulturella företeelser som är förknippat med sådan programvara.
Dokumentåtgärder