Du är här: Hem Om föreningen Historia

« December 2014 »

Svenska Linuxföreningens historia

En idé

Det hela började som en idé av några unga killar. Tanken var nåt slags användargrupp för hela Sverige, med tonvikt på att hjälpa folk att komma igång och föra samman folk för att kunna lära sig mer. Sprida kunskap var det viktiga.

Det skapades en webbsida och linux.org kontaktades för att få tillgång till underdomänen se.linux.org. Detta bedrevs som ett hobbyprojekt, med tankar och försök att få det till en levande förening. Saker gick dock trögt. Det skrevs och översattes artiklar till webbsidan, men mer än så var det inte.

Föreningen startas

Efter en tids diskussioner kom så dagen då föreningen föddes. 25:e mars 2001 klockan 19:00 lyftes ordförandeklubban av Jens Hjalmarsson och ett flera timmar långt möte påbörjades. Sedan dröjde det ända till 20:e september innan föreningen var registrerad som sådan hos skattemyndigheten.

Det första året kantades av diverse serverproblem. Servern blev utsatt för angrepp, den försvann hos posten med mera. Vi drev tillsammans med Datorföreningen i Sverige nätverket Linux vänner och höll några föredrag riktade till nybörjare. Vi var totalt 30 stycken medlemmar.

Andra året var också kantat av serverproblem. Vi införde publiceringssystemet Plone framåt vintern, skapade en säkerhets-CD och hade närmare 500 medlemmar vid årets slut.

Tredje året växte vi till 1520 medlemmar. Vi hade två fungerande servrar istället för en halvtrasig. Projektet Linux i Skolan startades.

Under föreningens fjärde år blev vi 2285 medlemmar som alla fick tidningen LinuxWorld fyra gånger per år. Vi hade flera föreläsningar och arrangerade Mälarlinux ihop med Mälardalens högskola och Västerås LUG.

Femte året bytte vi publiceringssystem till Drupal istället för Plone. Vi var 2867 medlemmar och föreningen fick ett bidrag för att genomföra projektet Fria 24-timmarsmyndigheten.

Sjätte året blev vi 3782 medlemmar. Vi protesterade mot snabbbehandling av OOXML och skaffade en ftpserver.